Morsink Dier & Hobby - 0101 Headerbeeld voorjaar zonder 1140x330px 01 01

Het voorjaar staat voor de deur. Mensen trekken er massaal op uit om hun tuinen aan te kleden. Wij geven je 5 tips hoe je je tuin voorjaarsklaar maakt. En daarna? Genieten!

In het kort

  • 1. Start met opruimen en snoeien, en denk wel aan de ijsheiligen
  • 2. Gebruik geen azijn om onkruid te bestrijden. Azijn is schadelijk voor het bodemleven.
  • 3. Groene aanslag verwijder je gemakkelijk met HG groene aanslagreiniger.
  • 4. Als het in het voorjaar regelmatig blijft regenen, hoef je nog geen water te geven.
  • 5. Tuinmeubelen binnen of buiten bewaren? Behandel de tuinmeubelen met de juiste middelen.

1. Waar begin je mee als je je tuin voorjaarsklaar maakt na de winter?

Als je siergras gebruikt in de tuin, is nu het moment om het kort te zetten. Ze groeien binnen twee maanden weer terug. De rest kun je ook snoeien en dat geeft de planten en struiken meer ruimte om te groeien. Voor sommige bomen, struiken en klimplanten zijn er wel regels, maar in het algemeen geldt dat je het mag snoeien zolang het in de weg zit. Als het wel mooi is, kun je het gewoon laten staan. Mensen moeten wat dat betreft vertrouwen op hun eigen blik en daar niet te krampachtig mee omgaan. Het is jouw tuin en jouw uitzicht. Zorg dat je ervan kan genieten.

Denk nog wel om het feit dat de ijsheiligen nog niet zijn geweest. Mensen denken allemaal dat ze de natuur voor kunnen zijn, maar de ijsheiligen zijn pas half mei, dus het kan altijd nog gaan vriezen. Als je planten neerzet, moeten het vorstbestendige planten zijn. Anders gaan ze het niet overleven. Violen, primulas en dikkoppies kunnen het nu wel aan. Geraniumpjes, Afrikaantjes en dergelijke groeien toch niet, omdat de temperaturen te laag zijn.

2. Wat te doen tegen onkruid?

Onkruid kun je het best bestrijden door het gelijk te wieden en daarna bij te houden, in een kleine tuin volstaat ongeveer een uurtje per week. Vooral in deze tijd, nu de bodem nog vochtig is en voor het grootste gedeelte nog onbedekt is doordat de planten nog moeten groeien. Onbedekte grond is voor onkruid de grootste uitnodiging om de kop op te steken. Daarom moet je er direct bovenop zitten, zodat de planten daarna de baas kunnen worden in je tuin. Die zorgen er in de zomer dus voor dat er geen onkruid meer tussen kan komen.

Wat je niet tegen onkruid moet doen, is het doodspuiten met azijn. Azijn is schadelijk voor het bodemleven in de grond. Azijn verdwijnt in het grondwater, waardoor het ook in het drinkwater terechtkomt. Je hebt organische bestrijdingsmiddelen die op vetzuren gebaseerd zijn en die direct afbreekbaar zijn. Daarnaast is het door de overheid ook verboden om azijn te gebruiken.

3. Hoe is groene aanslag het best te verwijderen?

Een hoge drukspuit werkt hartstikke goed. Als je tegels met een coatinglaag hebt, spuit je die laag er wel gelijk af. Daar moet je goed voor oppassen. Werk je met een algendoder, veeg je het er daarna heel makkelijk af als je het met water hebt af gespoten.

Er zijn voldoende verdelgingsmiddelen in de winkel te krijgen waarmee je onkruid en algen weg kan halen en waarmee het ook een tijdje wegblijft, maar er is geen wondermiddel. Ook hiervoor geldt: regelmatig onderhoud scheelt al een heel stuk.

4. Moet je de planten water geven in het voorjaar?

Op het moment dat het regelmatig blijft regenen, hoef je geen water te geven. Af en toe schijnt de zon ook, dus de planten kunnen goed doorgroeien. Vorig jaar hebben we een maand gehad waarin het bijna niet regende . Dan is het het beste om ‘s ochtends en ‘s avonds water te geven en niet midden op de dag, want door de zon worden de druppels een soort lens, waardoor je het risico loopt dat de blaadjes verbranden.

5. Moeten tuinmeubelen binnen of buiten bewaard worden?

Er is geen middenweg in deze. Bepaalde materialen kunnen er gewoon beter tegen dan andere. Hout moet je bijvoorbeeld niet afdekken als het nat is, want dan ontstaat schimmelvorming. Kunststof is qua weerbestendigheid beter, maar dat vindt niet iedereen even mooi.