1. Plant eenjarige planten

Dit zijn planten die een bepaalde periode van het jaar bloeien en volgend jaar niet meer terugkomen (denk aan violen en petunia’s). Zo fleur je een aantal plekken in de tuin naar eigen wens op.

2. Bedek de bodem met een mulchlaag

In de zomer heb je meer zonuren en kan de grond uitdrogen. Door een mulchlaag neer te leggen, bescherm je de grond tegen uitdroging. Dit betekent dat je minder vaak water hoeft te geven. Daarnaast werkt bodembedekking onkruidgroei tegen.

3. Bemest en geef water voor een langdurige bloei

Ook zomer planten hebben voedingsstoffen nodig om te groeien en te bloeien. Dit doe je bijvoorbeeld door vloeibare meststof te mengen met het water dat je de plant geeft. Ook geef je rozenstruiken rond de maand juni nog een keer bemesting. Kijk goed na welke mest bij jouw zomer beplanting of rozenstruiken past.

4. Haal de uitgebloeide bloemen uit de plant

Een belangrijke tip voor een langdurige bloei van je zomerbloeiers is om de uitgebloeide bloemen uit de planten te halen. Denk bijvoorbeeld aan een hortensia die een aantal uitgebloeide bloemen heeft, dat is niet het mooiste gezicht. Bij dikkere takken snoei je met een snoeischaar, bij dunnere takken kun je dit prima met de hand doen.

5. Denk aan tuinbewatering in je vakantie

Lekker 2 weken op de camping? Dan zit je tuin 2 weken zonder water. Je kunt natuurlijk je buurman vragen om een oogje in het zeil te houden, maar tegenwoordig kun je dit ook zelf in de hand houden. Zo heb je besproeiingscomputers waarmee je de tijd instelt wanneer de sproeiers de tuin van water voorzien.